(Ez a cikk régóta nem frissült)

 

Zeneszerzőtársaim, - barátaim fantáziája és tudása nélkül gondolataim mit sem érnének, ezért külön rovatot nyitottam számukra. Itt bemutatom azon dalszerzőket, akikkel a legtöbbet dolgoztam, akiknek dalait legjobban szeretem, vagy akikkel a legnépszerűbb slágereket sikerült megalkotnunk.

 

LERCH ISTVÁN

LÁSZLÓ ATTILA

ROMHÁNYI ÁRON
PÉLY BARNABÁS

RAKONCZAI VIKTOR

KISS GÁBOR

SZŰCS NORBERT

LÉTRAY ÁKOS

SZOLNOKI PÉTER
TÖRÖK TAMÁS

SZENDŐFI PÉTER

FEKETE-KOVÁCS KORNÉL

KERESZTES ZOLTÁN

MUJAHID ZOLTÁN

SCHRANK DOMA

SZIRTES EDINA „MÓKUS”

 Lerch IstvánMindjárt egy kivétellel kezdem... Lerch Pistivel egyetlen közös dalom sincs – sajnos. De világa olyan nagy hatással van rám mind a mai napig, hogy neve nem maradhat ki a kedvenceim közül. Arcát leginkább a V’ Moto-Rock-ból ismerjük. Az elmúlt 10-20 év hazai popzenei kínálatának legnagyobb kincsei közé sorolom Charlie albumait, melynek komoly részét Lerch István írta. Remélem, egyszer lesz lehetőségem dolgozni vele.

(Számtalan sláger fűződik nevéhez: Várj, míg felkel majd a nap, Angyallány, Jég dupla Wishkyvel, Mindenki valakié.. stb.)

 

Weboldala: www.freeweb.hu/lerch/lerch.php

  

László Attila


Attilával mindössze egy közös dalom van. Popzenei gondolkodása és érzésvilága rengeteget jelent és ad nekem – már nagyon régóta. Cserháti Zsuzsinak írt dalai, melyek szintén a magyar popzene egyedülálló remekei 1997 óta töltenek fel érzésekkel. Akárhányszor hallgatom a Hamu és gyémánt lemezt, mindig úgy érzem: ilyennek kell lennie egy popalbumnak. Attila egyébként rendkívül elismert jazz gitáros, zeneszerző, tanár. 1996-ban Huszka Jenő-díjat, 1999-ben Szabó Gábor jazz életmű díjat, 2000-ben a Weiner Leó-díjat, 2003-ban a Liszt-díjat kapott művészi munkájának elismeréséért.

(Ismert dalai: Cserháti Zsuzsa: Akad, amit nem gyógyít meg az idő sem, Charlie: Szőkék a rossz napok ellen, Egy szippantás a jóból, Tóth Vera: Nem baj, ha semmi nem jön könnyen, stb)

 

2006 Tóth Vera – Valami más
Sose hívd korán a holnapot

{audio}images/mp3/sosehivdv.mp3{/audio}Romhányi Áron

Pély BarnabásJazz tanszakot végzett kitűnő zenészek, akik nem csak a pop műfajban állják meg helyüket. Az ő dalaikra rendkívüli módon szeretek szöveget írni. Talán azért, mert hozzáállásuk a zenéhez nagyon közel áll hozzám, így amit írnak, mindig azonnal hordoz számomra valami mondanivalót. A saját dalaikat tartalmazó első United lemezekért 2000-ben Arany Zsiráf díjat kaptak, a Nincs ősz nincs tél c. dalukat pedig Jakab Líra díjjal jutalmazták a rádiós szerkesztők. Áron a Loop doctors nevű jazz formációjával 2008-ban Fonogram díjat nyert az Év jazz lemeze kategóriában.

(Ismert dalaik: United dalok, Tóth Vera – Miért pont ő)

 

2006 Tóth Vera – Valami más
Miért pont ő?

{audio}images/mp3/merponto.mp3{/audio}

 

Weboldalak:

www.aronromhanyi.com

http://sites.google.com/site/pelybarna/

www.united.hu

www.funksurvivors.com

 
Rakonczai Viktor


 

Rakonczai Viktor a 90-es évek végén befutott V.I.P. nevű fiúzenekar egyik énekeseként tűnt fel. Túl azon, hogy számos díjjal jutalmazott zeneszerző (Artisjus év zeneszerzője díj, MR-TON díj, Jakab Líra díj, Európai Arany Művész minőségi díj), tehetségét és munkáját a kicsit nehezebb műfajok művelői is elismerik. 

(Néhány az ismert dalai közül: Zséda: Motel, Mindhalálig mellettem, Varga Feri-Balassy Betty: Ébredni valakiért, Csézy: Általad vagyok, Szívverés) 

 

2004 Zsédenyi Adrienn – Zséda-Vue
Motel

{audio}images/mp3/motel.mp3{/audio}

 

Elérhetőség: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
 

 


 

Kiss Gábor
Gábor a 90-es években több népszerű előadónak írt, például Cserháti Zsuzsának. Az Unisex zenekar slágereinek írása közben lelt rá élete párjára, Szekeres Adrienre, aki azóta is ellátja ihlettel. Így folyamatosan csodálatos dalok születnek. Szakmailag elismert és népszerű zeneszerző, egy-egy slágere mindig az év legjátszottabb magyar dalai között van. A nagyon népszerű Híd a folyót c. duettjéért Jakab líra díjat kapott, az Olyan, mint Te c. közös dalunk pedig 2007-ben játszási rekordokat döntött.

(Ismertebb dalai: Cserháti Zsuzsa: Jó volt, jó nem volt, Szekeres Adrien-Dobrády Ákos: Híd a folyót, Gáspár Laci: Sosem vagy egyedül) 

 

2007 Szekeres Adrienn – Olyan, mint Te
Olyan, mint Te

{audio}images/mp3/olyanmintte .mp3{/audio}

 

Elérhetőség: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 


 

Szűcs Norbert 

Norbival 2000 óta dolgozom együtt. Nagyon sok jó lemezt írtunk, de sajnos egy előadó vagy egy album sikere sokszor más körülményeken múlik. A Kifutós Botos Eszter első nagylemeze például nemigen vált ismertté, de arról a lemezről több zenekar is feldolgozott dalokat. Norbi nagyon híres rock-gitárosként, és az elmúlt években már jó pár általa írt dal is fenn maradt a slágerlistákon.

(Például: Oláh Ibolya: Édes méreg, Groovehouse: Szívvel-lélekkel, Ébredj mellettem, Gáspár Laci: Bárhol jársz)

 

2006 Szabó Ági – Számok (saját, szerzői lemezem)
Mire várunk még?

{audio}images/mp3/mirevarunk.mp3{/audio}

 

Weboldala: www.szucsnorbert.com

 


 

Létray Ákos 


Ákossal 1996-ban írtuk első közös dalainkat, még azelőtt, hogy felvették a Berkley College Of Music-ra. Csak 17 volt, de nagyon érzékeny és tehetséges; szerettem azokat a dalokat, mert jó hangulatot árasztottak. Bár azt hiszem, Ákoshoz a lírai hangvétel áll közelebb, én nagyon szerettem a Popper lemezen lévő gyors, vidám dalát is. Slágerei folyamatosan hallhatók,  2007-ben pedig hangját és arcát is megismerhette a közönség a Zsédával énekelt Valahol c. duett kapcsán. 

(Ismertebb dalai: Király Linda: És mégis, Zséda: Mennem kell tovább)

 

2003 Zsédenyi Adrienn – Zséda
Titkok a szélben

{audio}images/mp3/titkok.mp3{/audio}

Weboldal: www.letrayakos.hu

Elérhetőség: Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
 

 


 

Szolnoki Péter/Török Tamás

(Bon-bon dalok, Auth Csilla)

 


 

Sok olyan zeneszerző van, aki igazi jó slágereket ír, mégsem azokat halljuk legtöbbször a rádiókban. Ezért fontos sokszor, hogy ne csak a maxin megjelent dalokat hallgassuk, mert könnyen előfordulhat, hogy egy-egy album nagyobb kincseket rejteget, ahogy e szerzőpáros lemezei esetében is. Petit az ország egyik legjobb énekesének tartom. Rendkívül képzett zenész, 3-4 hangszeren is kitűnően játszik. Bár pályája elején kísérőzenészként és vokalistaként sokat volt háttérben, tehetsége annyira szembetűnő volt, hogy szinte minden híres zenekarban megfordult. 1995-ben megalapította saját zenekarát, a Bon-bon-t, Török Tamással. Tomi bár autodidakta módon tanult gitározni, de 1989-ben már Demjén Rózsival turnézott és a szakmai körökben igen elismert Azok a fiúkkal vált híressé. Kettejük barátsága és szakmai kapcsolata azóta is töretlen, legtöbb dalukat közösen szerzik. 

(Ismert dalaik például: Bon-Bon: Valami Amerika, Haverok, buli, szamba (Fanta reklámzene), Európa Expressz (filmzene) 

 

2003 Auth Csilla - A szerelem az esetem
Ilyen, aki szeret

{audio}images/mp3/ilyenakisz.mp3{/audio}

  

 


 


Szendőfi PéterHazánk egyik legjobb jazz muzsikusaként számon tartott dobos, zeneszerző, tanár. Popdalai talán kissé nehezek a könnyen fogyasztható zenékhez szokott füleknek, és  a könnyűzenei lemezeken leginkább dobolni halljuk (Cserháti Zsuzsa, Horváth Charlie lemezek) , de aki erre a műfajra vágyik, nagy értéket találhat egy-egy populárisabb saját dalában. Rám különleges erővel hatnak szerzeményei, akármilyen nehéz egy dal, mindig azonnal van rá ötletem, és kettőnk lelkivilágából mindig születik valami nagyon értékes - legalábbis számunkra.  :)

 

2006 Pflum Orsi – Csak tudnám, miért
Lesz még!

{audio}images/mp3/leszmeg.mp3{/audio}

(Ez a dal itt most a saját, szerzői lemezemről szól, az én előadásomban) 

 

Weboldal: www.peterszendofi.com

 


 Fekete-Kovács Kornél

A Modern Art Orchestra vezetője. Kitűnő, elismert jazz zenész, a trombita és a szárnykürt mestere. A pop világában leginkább session zenészként van jelen, közreműködik Presser Gábor, Horváth Charlie Jamie Winchester és Hrutka Robi koncerteken, lemezeken, de hangszerelései is nagyon közkedveltek. Összesen három közös dalunk van, de azok annyira nagy hatást gyakoroltak rám és a szakmai életemre, hogy mindenképpen meg kell őt említsem.

 
2008 Moór Bernadett
Pesti Broadway

{audio}images/mp3/pesti.mp3{/audio}

 


 

Keresztes Zoltán 

Zoli zenei világa mindig lúdbörzésre készteti a szervezetemet. Talán emiatt sem kerül soha semmilyen erőfeszítésbe dalaira szöveget írni. Persze az ő zenéje sem az a fajta, ami első hallásra azonnal beül a fülbe, de szerintem sokkal fontosabb tulajdonsága egy dalnak, ha azonnal kivált valamilyen hatást az emberből. Csupán néhány közös dalunk van, de bízom benne, hogy egyre többen fogják választani őt zeneszerzőjüknek.

 

2003 Zsédenyi Adrienn - Zséda
Vidd el!

{audio}images/mp3/viddel.mp3{/audio}

 

Weboldal: www.kereszteszoltan.hu
 


 

Mujahid Zoltán


Zoli az első Megasztár széria méltatlanul hamar kiesett versenyzője, akinek énektudása mellett saját dalát is dicsérő szavakkal illette a zsűri. A jazz-tanszakon végzett, így tehetségét jól kiegészíti képzettsége is.

Zoliban annyira sok szeretet és érzelem van, hogy egyszerűen nem is lehetséges, hogy dalaiban ez ne jelenjen meg. Mindig inspiráló hatással van rám a közös munka. Nagy slágereket még nem tudhat magáénak, de bízom benne, hogy előbb-utóbb a közönség is szélesebb körben hallgathatja dalait.

 

Mujahid – Első vallomás
Van jobb út

{audio}images/mp3/felig.mp3{/audio}

Weboldal: www.mujahid.hu
 


 


Schrank Doma 
 


 

Az Up zenekar gitárosaként kezdte karrierjét, vicces, nagyon kedvelhető figurája a világnak. Vidámsága és hihetetlen lazasága dalaiban is megjelenik. A tévénézők - kedvenc műsoraik szünetében - gyakorta találkoznak munkáival, ő írta például a fütyülős Zwack reklám zenéjét és a Viasat3 egyik szignálzenéjét is. Dolgozott többek között Majkával, Tysonnal. Legtöbb közös dalunk Erdőhegyi Brigitta lemezén hallhatók.

 

Danubius Best Of zenekar - demó
Az első száz

{audio}images/mp3/szaz.mp3{/audio}

 

Weboldala: www.domaschrank.com

 


Szirtes Edina „Mókus”A szakmában Mókusként emlegetett nagy tehetségű lány nem csak elismert hegedűművész, de kiválóan énekel, és az egyik legjobb vokalistánk. Rendkívül sokoldalú, ha kell népdalt énekel gyönyörűen, ha kell popdalt, tökéletes egyszerűséggel. Hihetetlenül szerény művész, örök zenei alázattal. Nem tudtam, hogy zenét is szerez, míg Zséda oda nem adta egy dalát megírásra. Nekem nagyon tetszik kiforrott zenei világa, remélem, egyre több előadó fogja felkérni őt dalai megírására.
 

2008 Zsédenyi Adrienn – ZsédaRouge
Ágnes balladája

{audio}images/mp3/agnes.mp3{/audio}